I en annan del av världen

I en annan del av världen

För min del kom starten på det nya året 2017 att bli ett av de mer minnesvärda årsskiften jag varit med om! Efter att ha firat juldagarna så lämnade jag och familjen ett kallt och mörkt Arlanda för att mötas av värme och ljus i den minsta delstaten i Indien, Goa. En helt ny upplevelse då det för vår del också var första gången vi besökte Asien. Till ytan är Indien det sjunde största landet med en folkmängd som närmar sig 1,3 miljarder – därmed det näst mest folkrika landet i världen, efter Kina.
Vi mottogs av vänliga människor, ett grönt och bördigt landskap, nya dofter och smaker och en fantastiskt behaglig temperatur i såväl luft som vatten. Ljumma vindar omslöt våra bleka kroppar och härligt böljande vågor bjöd in oss att njuta av den indiska oceanen med milslånga stränder utan trängsel och stress.
Vi möttes även av det som vid en första anblick kunde upplevas som kaos med bilar, mopeder, bussar, kor och vildhundar utmed skräpiga gator. En trafik som fylldes av tutande och gestikulerande människor i alla åldrar utan till synes några som helst regler att förhålla sig till. Kontrasterna kunde knappast vara större. Vi slogs också av att det som vid en första anblick uppfattas som fullständig oordning ändå fungerar på ett för oss väldigt annorlunda sätt. Många reflektioner och funderingar kring levnadsstandard, miljöpåverkan, resvanor och vardagsliv blev samtalsämnen runt våra gemensamma luncher och middagar. Måltider som för övrigt var fantastiskt välsmakande och oftast vegetariskt baserade. Att förhålla sig till alla intryck och ”information overload” när man besöker en ny världsdel är ju en av utmaning särskilt när man lämnar ett jämförelsevis strukturerat och välorganiserat land som Sverige.
Väl hemma igen ställs vardagen i ett nytt perspektiv! Vad är det som stressar oss nordbor så till den milda grad att sjuktalen skjutit i höjden? De många arbetstillfällen som har rationaliserats bort i Sverige verkar vara en utveckling som går i motsatt riktning jämfört med våra indiska vänners sätt att bemanna sina verksamheter. Där kan det ofta vara både 3 och 4 personer som tillsammans utför en arbetsuppgift. Det viktigaste verkade vara att var och en kan bidra utifrån sin förmåga – och dessutom bjuda på ett leende!!

Lisa Karthäuser HR strateg, Nyckeltalsinstitutet

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post