Så här inför jul och nyår faller det sig ganska naturligt att bromsa in, reflektera över året som gått, minnen studsar upp och det formas en plan för livet efter nyårsafton. Vanligt är att det formuleras nyårslöften som annonseras vid tolvslaget och som ofta handlar om att träna mer, leva ett sundare liv, äta mer hälsosamt, röra sig mer. Ambitionen är det inget fel på, viljan finns och målet är fantastiskt – att ta vara på sig, vara rädd om sig. Men någonting händer och förändringen är svår att få till, ibland uteblir den helt.
Jag kan inte låta bli att dra paralleller till budgetprocessen och verksamhetsstyrning. Under hösten har jag haft förmånen att få följa med vår eminente professor Bino Catasús på hans föreläsningar med ekonomichefer i chefsnätverket Close.
Valet av verksamhetsstyrning beror på vad vi vill uppnå.
Handlar det om att ”få fart på” organisationen, kan resultatstyrning vara bäst. Handlar det om kvalité, då passar processtyrning bra förutsatt att vi vet att vi gör rätt saker. Budgetstyrning handlar mer om att vi inte kan mäta resultaten och vi behöver därför kontroll över inputen. Jag upplever att många verksamheter har någon form av kombo av dessa och att dessutom ingår en värdegrundstyrning i det hela också.
Så här långt in i föreläsningen satt jag mest och bockade av och höll med. Men sen kom den där sköna ”hmmmm något att tänka på” känslan. Bino tar upp själva budgetarbetet.
Hur flertalet av de verksamheter han studerat lägger den största delen av tiden på att bestämma hur nästa års budget ska se. Väldigt liten del av tiden, om någon alls, går till att reflektera över året som gått och dess budget. Vad lärde vi oss av förra årets budget? Vad ska vi tänka på till nästa års budget? Bino gav alla uppgiften att börja budgetmötet med att alla deltagare får skriva ner 3 saker som fungerat bra och 3 saker som kan bli bättre i budgeten. Diskutera och utbyt erfarenheter kring detta innan nästa steg, att sätta nästa års budget.
Jag tog åt mig av detta, tiden för reflektion kan jag bli bättre på. Så inför vårt egna budgetmöte, inleddes det hela med precis ovan beskrivna modell. Otroligt givande! Dels att få bli påmind om saker som gått bra/kan bli bättre, som inte fanns i mina egna reflektioner. Dels att arbetet med nästa års budget blev så mycket bättre, mer realistiska diskussioner, mer ärliga i vad vi tror på och vad vi vill justera på olika poster. Resultatet blev en spänstig budget med några nya utmaningar som vi alla känner oss laddade för att ta oss an.
Budgetens framgång beror på hur vi hanterar budgetens avvikelser!
Så åter till nyårslöften och reflektionen över det privata året.
Att våra löften tenderar till att falla ur. Kanske är det så att vi gör en för snabb plan för nästa år, att det blir som en Excel förändring med plus 5 % i budgeten. Fundera lite mer på vad som gick bra och vad som kan bli lite bättre och ta det allvarligt men inte bokstavligt. För himlen trillar inte ner om vi inte lyckas fullt ut.
Avslutningsvis mina egna 3 bra 2017 och 3 kan bli bättre till nästa år:
- Bra är #metoo – som satt lampan på strukturer, kulturer, ledarskap som är under all kritik, som många haft kännedom om men kört ”strutsen” på, för att slippa ta tag i.
- Bra, mer än bra, är mina fantastiska kollegor på Nyckeltalsinstitutet som tillsammans levererat spännande uppdrag, startat digitaliseringen och vägen till Nyckeltalsinstitutet 2.0. Värdeorden kul, lärorikt, givande finns i allra högsta grad levande.
- Bra är min stora familj, vänner och lille Biffen (hunden på 3,5 kg som på något sätt tagit en stor plats i livet ?). Tacksam över att finnas i ett sammanhang med dessa.
Vad kan bli lite bättre nästa år?
- Krig, terror och elände i världen – önskar med all kraft att detta minskar, drömmen om att det helt försvinner kanske är orealistisk men den finns.
- För oss på Nyckeltalsinstitutet kan det bli lite bättre när det gäller det digitala, vilket vår satsning nu möjliggör 2018.
- Personligen hamnar träning på listan. Den har jag behandlat halvdant och stötvis. Här kan det bara bli lite bättre helt enkelt.
Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt skön julhelg och ett gott nytt år!
På återseende 2018!
Tina Ekström, VD, Nyckeltalsinstitutet AB