Värmen är på väg med allt det innebär!

Den härliga våren är här och förhoppningsvis en varm och skön lång sommar så småningom.
Men stressen att hinna alla måsten, allt som skall göras, fixa trädgården, städa altanen, ta fram utemöbler osv… och att också hinna med jobbet, skolavslutningar och alla andra aktiviteter kan säkert bidra till stress o ”utbrändhet”.

Jag påverkas också av att alla andra verkar hinna med allt, grannarna städade garaget och bytte däck, en annan pysslade i trädgården och den tredje stod ute o grillade redan!!!!!

Känns inte som om jag hinner med något, alla andra är klara och jag har knappt börjat och ”att göra-listan” är fortfarande lång.

Har jag kanske drabbats av vad ”Stressdoktorn” Tomas Danielsson kallar additionsstress, man tror att alla grannar hinner med allt, men det man inte tänker på är att man ser alla saker som gjorts men inte att grannarna var och en har gjort olika saker och inte alltsammans per granne.

Är additionsstressen en av orsakerna till de ökade sjuktalen och som skapar stora kostnader för individen, samhället och företagen?

Så hur gör man för att slippa bli stressad över att hinna med att fixa klart o göra fint för att i stället kunna njuta av vårsolen och göra lite på den långa ”att göra-listan” då och då istället?

Hur som helst måste vi hjälpas åt att få alla att må bättre. Varje individ har sin del att arbeta på och vi arbetsgivare har vår del att ta ansvar för.

Det är bra att det blir tydligare regler i den nya ”afsen”. Det är en början. Och målet att ha glada och friska medarbetare, det är en riktigt bra ekonomisk morot för arbetsgivarna. För hälsosammare medarbetare ger bättre ekonomi. Det är vägen dit som är den kluriga.

Just det kommer vi gå igenom på Hälsoekonomi-utbildningen den 1 juni med InHouse. Dels det praktiska, hur gör vi, och del rent konkret hur vi räknar på våra aktiviteter. Välkomna!

Kjell Kalmnäs
Nyckeltalsinstitutet AB

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post