Ibland tror vi att vi svenskar har ganska mycket gemensamt med norrmän. Vi förstår varandras språk (förutom folk från Vestlandet som i alla fall jag har problem med), vi har till stor del en likartad kultur och även i långa delar en gemensam historia, länderna var ju i union fram till 1905. Vi svenskar tror ibland också att vi är internationella, i bemärkelsen att vi bryr oss om vad som händer på den internationella scenen. Men ibland undrar jag.
De senaste veckorna har schack-VM gått av stapeln i Sochi i Ryssland. Det har nog inte alla svenskar koll på. Och, om man inte är intresserad av schack kanske det heller inte finns någon anledning att ha koll på det. Men i Norge har man koll. I söndags blev det klart att norrmannen Magnus Carlsen försvarade sin VM-titel efter vinst i det 12:e partiet mot indiern Vishy Anand. Efter att tidvis ha följt NRK:s fantastiska sändningar från duellen (jo, NRK gjorde högdramatisk tv av schackpartier som varade i som mest över sex timmar) kan vi konstatera att stora delar av Norge stod stilla när det var som mest spännande. Magnus Carlsen är inte bara stor i Norge. Han är en megastjärna, i nivå med (så säger i alla fall många norrmän) vad Zlatan Ibrahimovic är i Sverige och, om jag tolkar de norska stämningarna rätt, större än skidåkare som Marit Bjørgen och Petter Northug. Även på den internationella scenen är Magnus Carlsen stor, om än kanske inte lika stor som Ibrahimovic.
Visst har Carlsen uppmärksammats även i Sverige. Schackintresserade har via SVT.play kunnat följa dramat i direktsändning. Och visst har det noterats i många medier att Carlsen nu försvarade sin världsmästartitel. Ändå kan jag känna att det som hela Norge talar om har gått de flesta svenskar nästan spårlöst förbi. Det kanske är så det ska vara. Riktigt stort i Sverige blir något först om det direkt berör svenskar. Det kanske är på motsvarande sätt i Norge även om jag tror att de flesta där har hyfsad koll på Zlatan.
Vad har nu schack med Nyckeltalsinstitutet att göra, undrar någon. Tja, det kan man undra. Men på sätt och vis är schack ett spel där det handlar om att ha en tydlig strategi, och utifrån den strategin sedan analysera givna positioner och fatta beslut om vad som ska göras. Det handlar om att få alla pjäser på bordet att samordnas för att nå största möjliga effektivitet. Detta ska ofta göras under tidspress. Lite så tänker vi nog också när det gäller att driva våra organisationer som vi jobbar i till största möjliga framgång. Det gäller att ha en tydlig strategi och utifrån givna positioner, eller beslutssituationer, genomföra bästa möjliga åtgärd, ofta under tidspress, och samtidigt samordna insatserna så att alla anställda kan medverka till organisationens framgång. Samt att världen inte tar slut vid Sveriges gränser.
Anders Johrén, schackintresserad nyckeltalsexpert, Nyckeltalsinstitutet AB
november 2014