Väder, väder, väder, överallt väder…

Vädret har massa fantastiska egenskaper.
Inte minst att det påverkar oss och att vi knappast kan påverka det. Vi kan skälla och vi kan (regn)dansa men det verkar inte bekymra vädret något speciellt. Det är en slags befriande känsla att man kan skälla på vädret hur mycket man vill – och rent av vara oförskämd – men det spelar ingen roll. Vädret verkar inte bry sig…

Samtidigt spelar vädret en himla roll för hur vi tar oss an dagen. I sommar har vi till exempel sprungit in och ut för att skydda oss från regnstänk och vindar och – inte lika mycket – från sol. Morgondoppet har fått bero eftersom vattentemperaturen har varit nere och nosat på 15 grader. Vi har fått användning av våra gamla tröjor när gäster har kommit till landet sommarklädda… Vi har sluppit vattna…

I sommar har vi också talat en del om vädret. En av mina vänner konstaterade: ”Jag brukar inte tala om vädret eftersom det är som det är, men i sommar går det för bövelen inte att låta bli. Det här är ju oacceptabelt.” Vi har suttit som fastklistrade vid analyser av tidigare somrar och utbrustit en del klassiska kommentaren: ”Minns ni sommaren 1994… Så fantastiskt väder… Och matchen mot Kamerun och Martin Dahlins nickmål…”

Men ”dåligt” väder kan också en källa till glädje. En far till en av mina vänner flyttade ner till södra Medelhavet för att bosätta sig där. Han stod ut i två år sen kom han tillbaka. När jag frågade varför svarade han att han tyckte om att använda sin garderob: ”Jag tycker om att sätta på mig shorts men också att byta om till regnjacka eller sätta på mig mina långkalsonger. Det är härligt att få ta sig an väder och inte bara ha samma gamla solsken…”

Jag antar att det är som med allt annat: ombyte förnöjer och mångfald är en god sak även när det gäller väder. Så, nästa gång det regnar eller blåser eller, för den skull är strålande solsken, kanske man ska tänka: Det finns inget dåligt väder bara en mångfald av väder.

Önskar er alla ett trevligt höstväder!
Bino Catasús, professor redovisning och revision Stockholms Universitet och expert hos Nyckeltalsinstitutet.

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post