Turist i sin egen hemstad

Turismen i Stockholm slår rekord, om man räknar antalet hotellnätter som förra året var över 13,5 miljoner. I år beräknas antalet kryssningsfartyg som ankommer Stockholm hamna på 270 fartyg med mer än 650 000 passagerare. Allt enligt statistik från Visit – Stockholm och enligt dem ökar antalet hotellnätter jämfört med tidigare undersökningar.

Detta gjorde att vi på Nyckeltalsinstitutet blev turister i vår hemstad för en dag.
Vi började med att åka en tur med amfibiebussen Estelle, resan gick från Operan, via Östermalm och Gärdet och sen ner i vattnet med bussen och turen fortsatte i vattnet förbi Junibacken, Vasamuseet och Gröna Lund innan vi rundade Helgeandsholmen med Gamla Stan och slottet på andra sidan innan vi till slut kom tillbaka upp på land igen vid Villa Källhagen. Under turen berättade guiden att Stockholm är en av världens städer med mest antal museer, ca 80 stycken.

Det är fascinerande hur mycket man kan få ta del av från stadens historia när man turistar i sin egen stad. Man blir lätt hemmablind och glömmer vilken fantastisk stad Stockholm är med alla historiska byggnader, allt vatten och fantastiska miljöer

Hemmablind är ju det vi på Nyckeltalsinstitutet försöker hjälpa till att motverka, med våra kartläggningar av arbetsvillkor som visar hur det ser ut. Det behövs en karta med jämförelser med andra för att få en mer objektiv bild än den som kanske formats av sin egen hemmablinda känsla.
För ett tag sedan hade jag förmånen att få presentera ett resultat för en chefsgrupp som för första gången fick se resultatet för Attraktiv arbetsgivarindex hos dem. Resultatet var riktigt bra och gruppen blev nog lite överraskade över att det var så bra. Det är som sagt lätt att bli lite hemmablind.
Men med en ny bild kom ny energi och nästa steg blev att sprida bilden internt för att öppna nya ögon hos alla.

Jag kan verkligen rekommendera att turista i din hemstad, kanske ta en rundtur med stadsguide, besöka något museum, gärna i ett ämne du inte varit intresserad av tidigare, öppna upp nyfikna ögon och lyssna in nya kunskaper. Är du i Stockholm i sommar så kan jag varmt rekommendera en tur med amfibiebussen Estelle och ett besök på det fantastiska palatset Wallhylska som är helt intakt efter donationen från förra ägaren Wilhelmina von Wallhyl. Ett besök där är som en resa tillbaka i tiden och påminner starkt om tv-serien Downton Abbey.

Med önskan om en varmt och återhämtande sommar till alla.

Kjell Kalmnäs, Nyckeltalsinstitutet

 

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post