Snart handen i kaklet…

Semestertider väntar runt hörnet, vi ska ”bara” innan det är dags att sätta handen i kaklet och checka ut. Sedan 1938 har vi haft rätt till semester enligt lag och idag har de flesta av oss minst 25 dagars ledighet. Vilket fantastisk förmån! Det är inte alla som har det så bra tyvärr.

Jag läste för ett tag sedan en undersökning om antalet betalad semesterdagar runt om i världen. I topp hamnade Finland med 30 betalad semesterdagar i snitt. Sverige hamnade på 9onde plats. I botten av listan, av 49 länder, hamnade Thailand och Filippinerna, med ett minimum på 6 respektive 5 semesterdagar – och 13 respektive 14 betalda helgdagar. USA ligger långt ner, med endast 15 betalda semesterdagar, som är ett snitt av praxis vid större företag. De har ju ingen lag om obligatoriskt antal semesterdagar i landet. Så det gäller verkligen att ta hand om dessa dagar och njuta av ledigheten, oavsett väder och vind.

I veckan lanserar vi vår nya hemsida och i samband med det blev jag ombedd att länka in min bloggtext. När jag nämnde att jag tänkte skriva om semester så kom rådet: Ja, vad bra! Skriv något om hur viktigt det är att ha städat upp och förberett hösten innan vi går på ledighet.

Hela min kropp skriker nej, nej, nej. Städa inte, förbered inte. Bara stäng ner! Gå hem! Stäng av! Gör inte ”ska bara lite till” innan semestern. Risken blir så stor att du blir sjuk de första dagarna på semestern för att du spurtat så hårt sista längderna innan handen i kaklet. Eller så blir det så att du de första semesterdagarna ägnar dig att göra klart, ”ska bara”, eftersom du inte hann det innan det blev dags att gå på semester. Och smygläser dina jobbmejl titt som tätt, bara för att du inte kan stänga ner, du är för beroende av att vara uppkopplad.
Vi behöver vår ledighet, vår hjärna behöver få vila och under semestern är det en alldeles utmärkt chans till återhämtning och åter-uppladdning av batteriet. Annars är det risk för att vi kör slut på oss, vilket vi ser skrämmande statistik på i våra mätningar.

Så mitt råd är detox! Ta första dagarna på semestern och detoxa jobbet. Lås in paddor, datorer, smartphones i tre dagar. Läs inga mejl, var inte ute på sociala medier, skicka inga sms – ”bara var”, i tre dagar. Rör på dig, drick vatten, vila ögonen, njut av tystnaden och gör saker tillsammans med nära och kära. Sen kanske du är redo att få läsa något mejl då och då, vara ute på sociala medier med mera, men först gäller det att stänga av och bli av med beroendet.

Ta hand om dina semesterdagar och ta hand om dig. Det går inga repriser tyvärr – det är här och nu som gäller. Njut!
Glad sommar! Oavsett väder och vind!
Tina Ekström, Nyckeltalsinstitutet AB

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post