Ljuset gör att livet känns lite enklare

Jag kom nyligen tillbaka efter en semestervecka på Gran Canaria och jag fascineras av hur snabbt det blivit ljusare ute och hur mycket längre dagarna blivit!!! Äntligen!!! Innan jag åkte upplevde jag att det var mörkt när jag gick till arbetet på morgonen och att jag gick hem i mörker på eftermiddagen.
Är det bara en känsla att ljuset återkommer så snabbt eller stämmer det rent faktamässigt att det blivit ljusare, bara på en vecka? Och hur många minuter per dag blir det ljusare? Jag letade efter fakta på internet och hittade lite uppgifter från meteorolog Per Holmberg på Foreca som studerat listor på solens upp- och nedgångstider.

Just nu ökar dagslängden med ungefär med fem minuter per dag och det kommer att hålla i sig fram till maj. Sedan blir skillnaden mindre varje dag fram till midsommartid. I februari gick solen inte upp förrän efter 8 på morgonen medan i mars ses solen klart redan vid klockan 7 på morgonen. Just nu går solen upp vid 7.30-tiden. Så visst stämmer känslan med fakta – dagarna blir längre och ljusare. Men, det finns alltid ett men, det kan vara andra orsaker som gör att det känns mycket ljusare nu än för någon vecka sedan. Enligt Per Holmberg så har himlen varit ovanligt klar och ljus efter en period med tjockt molntäcke. Därför är det svårt att härleda min känsla till någon enskild specifik orsak, mer än att känslan stämmer.

Om ungefär en månad, den 20 mars, är det vårdagjämning. Visserligen är den fortfarande ganska avlägsen och drygt en vecka därefter skall vi ställa om klockan till sommartid, vilket gör att det återigen blir något mörkare på morgonen. Fast då blir kvällarna ljusare och längre, vilket är skönt att få njuta av.

Hur som helst – ljusare har det blivit och genast känns allt lite enklare. Det kanske är som i uttrycket – vi går mot ljusare tider, det blir bättre helt enkelt.

Kjell Kalmnäs, VD Nyckeltalsinstitutet AB

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post