Hur stor är chansen?

hast

Hur stor är chansen/möjligheten att investeringen ger frukt?

Jag var i helgen och besökte en hästgård där en av landets travtränare har sin verksamhet.
Tillsammans med 7 kompisar är jag delägare i en travhäst och vi brukar skämta om att jag äger halva höger framben. Vi blev väl mottagna på gården och fick en guidad tur bland stallar och hagar på gården. De berättade med värme om hur de flesta hästarna rullade sig i leran direkt när de kommit ut i hagen, om vilka hästar som trivdes bäst ihop i hagarna. De har ungefär 15 hästar som de tränar och tävlar med samt några unghästar som skall tävla om några år.

Det är en spännande verksamhet och det känns som de lägger ner otroligt mycket tid och hårt arbete på dessa hästar. Men hur får de verksamheten att gå ihop, hur många hästar går med ”vinst” och är det inte väldigt dyrt att köpa in unghästar, om man inte själv föder upp några?
De förklarade att det finns auktioner där uppfödare säljer sina hästar, priserna varierar förstås och de berättade att priserna kan hamna från ungefär 30 000: – och uppåt för en unghäst.
Fler frågor kommer upp i mitt huvud. Hur många travhästar föds det upp i Sverige varje år? Hur stor andel av dem ger sina ägare vinst? Eller är det oftast en förlust att köpa sig en travhäst, om än bara ett halvt framben? Vad är oddsen att få tillbaka investeringen?

Jag tittade på svensk travsports hemsida och hittade lite statistik på ungefär hur många travhästar det finns i Sverige. Enligt den senaste hästskattningen som Jordbruksverket och Hästnäringens Nationella Stiftelse gjort finns det cirka 100 000 travhästar i Sverige. Omkring 18 000 av dem är i träning och tävlar i olika lopp. Under ett år körs det nästan 1000 lopp i Sverige, det är således ganska stor konkurrens om att vinna de olika loppen. I genomsnitt är det 12 hästar som startar i varje lopp.
Det betyder att alla 18 000 hästar som är i träning inte kvalar in till lopp där de kan vinna pengar.
Så redan där finns det en risk på runt 30% att ”mitt halva högra framben” inte kommer med till ett lopp. Men låt oss tro att den gör det. Hur stora är oddsen att den ger vinst till oss 8 ägare?
Enkelt räknat skulle man kunna säga att det är 8% chans att vinna i ett lopp. Men så är ju inte verkligheten. En del hästar har mer erfarenhet, mer vinnarskalle, bättre kusk – ja en det finns en massa omständigheter som gör den här investeringen i ett halvt höger framben oerhört vansklig.

För mig handlar det om helt andra värden. Att vara hästägare är mer en livsstil än en bra investering. Att få vara del i en ung travhästs utveckling, att vara del i en grupp som har samma intressen, det sociala att i att träffas och titta på loppen, att få åka ut till gården och hälsa på, det är värden som inte direkt är kopplade till vinst i pengar från lopp. Även om det också naturligtvis skulle vara kul.
Vem vet, kanske tillhör mitt halva högra framben nästa generations Victory Tilly?
Hur som helst, det var en trevlig dag och hästarna är otroligt ståtliga och fina djur.

Kjell Kalmnäs, hästägare i ett halvt höger framben.

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post