Hälsan tiger still eller …

Sjuktalen i Sverige var som högst i början av 2000 – talet för att sedan minska på årlig bas fram till 2010.
Nu har trenden vänt och kostnaderna för sjukskrivningar har skjutit i höjden så till den milda grad att socialförsäkringsministern kallar arbetsmarknadens parter till krissamtal. Enligt beräkningar från försäkringskassan kan kostnaderna komma att uppgå till så mycket som ofattbara 46 miljarder år 2018.
Men vems är ansvaret? Och hur gör man för att vända den negativa trenden? Det är frågor som upptar mitt och många andrasintresse.

Det känns som att vi lever i en tid när träningsråden aldrig varit fler. Fokusering på olika dieter, motionslopp av varierande nivå och sund kosthållning kablas ut i en jämn ström samtidigt som matlagningsprogrammen med olika tävlingsmoment också fått ökad sändningstid i olika media. Och var går gränsen för arbetsgivarnas ansvar när det gäller kombinationen stress och medarbetarnas hälsa?

Få säger sig ha svaret på alla dessa frågor. Men många debatterar och har idéer som kan vara väl värda att anamma. Under en av sommarens veckor pågår intensiva diskussioner inom många områden och jag tänker såklart på Almedalsveckan som närmar sig med stormsteg. För egen del blir det just detta område som jag vill bevaka i år.

Nyckeltalsinstitutet är på plats och arrangerar ett seminarium 1 juli. I år på temat ”Hälsosamma medarbetare ger bättre ekonomi” – med samtal kring hur ett målinriktat hälsoarbete också kan leda till ökad framgång för företag och organisationer.

Hälsa är en fantastisk gåva och även om den ofta ”tiger still”, kan vi välja att vårda den, se till att vi gör
vårt bästa för att hålla oss i form och hålla oss friska. Skratta, var glad, tro på livet, ha andras glädje för ögonen, var passionerad, ha intressen, tyck om ditt arbete, var nyfiken på hur mycket du kan lära, älska,
rör på dig – kort och gott – ha roligt!

Passa på att ut nyttja den härliga sommaren för ett ökat välmående – hoppas vi ses i Almedalen!

Lisa Karthäuser, Nyckeltalsinstitutet.

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post