F(v)årtecken

Äntligen, säger vi väderberoende individer på landet! Vårtecknen förkroppsligar sig och vintern är faktiskt över för denna gången. Inte bara de vanliga vårtecknen som flyttfåglar, upptining av vägtrummor, islossning och spirande betesmarker. Hos oss är det framförallt lammen som tittar fram och pockar på vår uppmärksamhet.

Det finns nyckeltal och sannolikheter här också. I snitt ligger antalet lamm per tacka på 2 st och de vanligaste födslarna är 1, 2 eller 3. Det händer ibland (kanske 1 gång på 25) att det blir fyrlingar och ca 1 gång på 100 att det blir femlingar. Oss har detta hänt en gång. Otroligt värre och fullt sjå att klara av matningen. Oftast går det bara bra och alla överlever. I alla fall är det hektiska tider men det finns en positiv företeelse i sammanhanget och den bokstaveras W W O O F.

Förkortningen står för en organisation som heter ”World Wide Opportunities On Organic Farms”. Rörelsen startade 1971 och finns numera i 50 länder över hela världen. Genom WWOOF på internet kan volontärer (ofta studenter) och lantgårdar enkelt få kontakt med varandra. Volontärerna utför arbete på gården och får social samvaro, logi och mat.

Vi har varit med sedan 2011. Flera av ”wwoffarna” har blivit goda vänner. Några har kommit tillbaka genom åren och ett par (par alltså) har faktiskt gift sig på gården! Just nu väntar vi på Lorene från Spanien och Alison från Singapore, som snart anländer. Och till sommaren kommer Karen och Cristoph från Tyskland tillbaka, nu med en ettåring son, och ska sköta gården åt oss.

Och då kan vi faktiskt ge oss ut och segla i Stockholms skärgård. Läckert!

Nu är det visst lamm p g igen. Måste ut och kolla!

Olle Högberg

Nyckeltalsexpert och djurhållare

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post