”Flytten – katalysatorn i digitaliseringen”

På Nyckeltalsinstitutet packas det flyttkartonger för fullt och vi kan konstatera att vi sparat en hel del papper under åren, som vi aldrig tittat mer i men som känts skönt att ha där i högen.
– Åh vad jag önskar att jag var i det papperslösa kontoret, utbrister min kollega Lisa Karthäuser.

Jag håller med, men samtidigt tycker jag så mycket om mina papper, utklippen från tidningar som inspirationskällor, att få sitta och bläddra i. Nåja jag vänjer mig nog.

Men det är i ett klipp från senaste Personal & Ledarskap som inspirationen kommer. En artikel om hur digitaliserade svenska företag är i jämförelse med andra länder.
I självskattningen tror de svenska företagen att de ligger före andra länder när det gäller digitalisering, ca 39 % av svenska chefer och HR ansvariga anser att de ligger före andra i branschen när det gäller digitalisering. Men ny undersökning från IDC och Cornerstone visar att 1 av 5 svenska företag inte har påbörjat sin digitaliseringsprocess och saknar dessutom strategi för hur den ska gå till. Enligt IDC krävs det nya sätt att hantera, motivera och kompetensutveckla medarbetare för att bli framgångsrika i digitaliseringen.
Det finns en hel del hinder i både kulturen och tillgången av rätt kompetens.

Precis detta och lite till, är temat på vårt frukostseminarium i Almedalen i år. Tillsammans med Sveriges HR förening har vi bjudit in några härligt skarpa hjärnor på scenen med erfarenheter och kunskaper kring detta om digitalisering. Vi tänker oss ett stort ”frukost-surr” med upplägget som ett samtal mellan deltagarna på scen och publiken kring:

Digitalisering, arbetsmiljö, hälsa.
När friheten går över i ohälsa, då handlar det om att hantera riskerna så att medarbetarna inte trillar ner i hålen. Vad är värdet av att arbeta proaktivt? Hur gör andra? Vad är digitalisering osv…

Följande deltagare på scen blir det:
Katarina Pietrzak, Hammer & Hanborg, som under vårt förberedande möte myntade uttrycket: ”Digitalisering – det handlar i grunden om internet. Och angående hur framtidens arbetsliv kommer se ut, så är det ett paradigmskifte på väg, på riktigt!”

Maria Karlén och Annsofi Agholm, KPMG, som gjort resan till det ”papperslösa” kontoret.  I samband med flytt till nya lokaler så blev digitaliseringen en katalysator i förändringsarbetet.

Anders Johrén, Nyckeltalsinstitutet, vars utgångspunkt i detta med digitalisering är: ”Det går inte att säga att något är dyrt förrän vi vet värdet av att lyckas. Ekonomin handlar om att hantera riskerna”.

Hoppas ni har möjlighet att titta förbi och delta i pratet. Vi tror det kan bli en uppföljare i höst i Stockholm om intresset är stort, återkommer om det.

Nu är det dags att återgå till packandet. Blir då flytten för oss en katalysator i digitaliseringen, så som den blev för KPMG? Nja, kanske inte lika tydlig men absolut ett steg på vägen. Nya it lösningar implementeras på nya kontoret och i höst startar förarbetet för en framtid med digitala index och jag lovar att återvinna mina pappershögar innan vi flyttar på lördag, åtminstone några av dem ?

Glad sommar! Vi ses i Almedalen eller kanske på en fika på nya kontoret vid Medborgarplatsen – välkomna!

Tina Ekström, VD, Nyckeltalsinstitutet AB

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post