Behålla är det nya rekrytera!

Behålla är det nya rekrytera!

Så sa en kollega under en workshop, när vi förra veckan arbetade med temat Employer Branding.
Hmm tänkte jag, det där lät bra.
Och som alltid, när energin är hög i lokalen, far jag med i diskussionerna utan att riktigt stanna upp och fundera. Vad betyder det då, att behålla är det nya rekrytera?
Vad innebär det för mina svar till alla dessa frågor om hälsosam personalomsättning som jag får på mejl?

På bussen hem kommer frågorna i huvudet.
För gruppen som vi var hos stämmer det klockrent. De har en tuff marknad att attrahera nya medarbetare på, stor konkurrens om rätt medarbetare. Samtidigt väntar en hög andel pensionsavgångar och tillväxt i branschen.
Så de måste verkligen behålla för att minska rekryteringarna.

Men det finns ju verksamheter där strukturerna behöver ändras, nytt blod behövs för att skapa nytänkande och mångfald, i strävan att öka framgångarna. Då krockar det lite, det där med behålla och rekrytera.

Tankarna far runt i huvudet och det snurrar lite. Som alltid i dessa tillfällen, skickar jag ett kort sms till Bino, vår härliga professor i redovisning och revision. Han är en lysande pedagog som med några ord sorterar upp det hela, så att mitt snurr i huvudet rätar ut sig och lugnet lägger sig.
Så vad sa han då, Bino Catasús?
Jo…
”Behålla är det nya rekrytera är mycket bra. Det jag direkt tänker på är ett företag som jag precis varit hos. De säger så här: Vi ska rekrytera till chefer internt eftersom det är vår uppgift att se till att vi har kompetenser att fylla de luckor som behövs som chefer. Och som specialister, men tyvärr spricker det där ibland.
Temat är alltså: ”UTVECKLA DIN PERSONAL! Då är Behålla samma som Rekrytera!

Sen det rent personalekonomiska: Vad kostar rekrytering och hur mycket kostar den i förhållande till utveckling? Det låter som en lätt kalkyl att räkna hem.

Sist: Du kan inte behålla alla – det är också något att ta med i beräkningen. Vissa ska man inte behålla eftersom de är ”dåliga” rekryteringar…”

För mig blev det tydligt att det är som att köra bil med manuell växellåda. Kan bero på all övningskörning med dottern men i alla fall.
Är behålla är det nya rekrytera? Ja det beror på…
Det handlar om att trycka ner kopplingen i rätt tid och lägga in rätt växel. För det mesta framåt men ibland bakåt. För det mesta och för de flesta är behålla det nya rekrytera men det finns situationer då rekrytering är tillväxt och behålla är avveckling.

Tina Ekström, Nyckeltalsinstitutet AB
september 2015

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post