Är det kanske dags att säga upp sig?

När vet man att det är dags att säga upp sig? Det är en svår fråga för de allra flesta av oss och det av en herrans massa skäl. Jobbet kan vara ens stora passion och ge enormt mycket energi och sköna endorfin-tillskott om dagarna och är kanske en viktig del av ens identitet då är det nog inte dags att säga upp sig. Men en dag så är upplevelsen att det är mer en pliktkänsla och att man inte lär sig så mycket nytt? Hinder för att våga ta tag i känslan kan vara; tryggheten i att lönen tickar in den 25:e, man vet var man skall gå om dagarna och är trygg i att jag kan mitt jobb och är nog förresten rätt bra på det, kollegorna är som en andra familj och man blir förhoppningsvis bekräftad då och då på jobbet. Men sen kommer det en dag en stark känsla av att det är dags att göra något nytt, helt annat eller i en ny konstellation. Men att då ta sig i kragen och ta steget att säga upp sig utan att ha något nytt klart är för de flesta av oss ett stort kliv.

Jag har ett helt fantastiskt jobb som VD för medarbetar- och kundundersökningsföretaget Brilliant och har fått vara med om en urspännande resa med att utveckla bolaget till att bli den marknadsledande leverantören. Men när jag, efter en intensiv vårtermin, gick på semester och kände mig sliten så landade jag i att det nog helt enkelt är dags för mig att göra något nytt och få känna stor lust i ett nytt projekt eller jobb. Jag landade i att om jag inte är 100% engagerad då är det bäst för mig, nu mitt i livet, och för företaget att jag säger upp mig! Företaget måste ha en VD som är 100% engagerad! Som nybliven 50-taggare bestämde mig helt enkelt fr att ta det här steget direkt efter sommaren.

Att säga upp sig utan att ha ett nytt jobb klart är speciellt och en osäkerhetsfaktor förstås men att få ta möjligheten att stanna upp en stund för att sedan hitta lusten igen skulle nog många av oss må bra av – om man har möjligheten. Reaktionerna jag fått är intressanta med allt från ”vad modigt och klokt gjort” till att ”har du alltså inte klart med vad du ska göra?? Hur tusan skall det gå?”, ”efter 50 är det väl nästan omöjligt att få ett nytt jobb”. Det sistnämnda är tyvärr delvis sant – det tar längre tid att bli med jobb när man är +50 jämfört med om man är 30-35 år vilket egentligen är helt ologiskt och åldersdiskriminerande. Vid +50 så har man en erfarenhet och kunskap som har tagit en många år att erfara och är en supertillgång. Men jag tänker att mitt nya jobb kommer jag skapa snarare än att jag kommer att söka ett nytt jobb. Det är fantastiskt kul att starta upp och bygga företag och få rekrytera in sina kollegor och med det bidra med samhällsnytta. Det är det jag känner stor lust till!

Det jag kommer att sakna är mina nuvarande superhärliga och smarta kollegor, friheten att i princip kunna göra och utveckla vad vi vill och att få vara med och se kollegor som växer med sina uppgifter och med det skapa fina affärsresultat. Man vet ju vad man har men inte en aning om vad man får!

Är man som person luststyrd och vill känna att det man gör är något som man verkligen brinner för och ger mening så go for it! Hittar du inte det i ditt nuvarande jobb så är det helt enkelt dags att säga upp sig! Svårare än så är det inte!

Stefan Wikström
CEO Brilliant

 

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post