Jag läste en artikel i DN häromdagen om framtidens kontor och digitaliseringen av arbetsplatsen.
Enligt undersökning gjord av Kairos Future och digitaliseringskonsulten Palorial är framtidens arbetsplats molnet men med det fysiska kontoret som den kreativa platsen där idéer utvecklas.
Man kan jobba var som helst och använda den digitala tekniken på bästa sätt, information och administration skall skötas via chattar och inte via dagens informationsmöten. Kontoret i framtiden är enligt undersökningen aktivitetsbaserade med många mötesrum. När vi träffas på kontoret skall det vara i en kreativ miljö med soffor och rum för olika aktiviteter, med självgående medarbetare och chefer som inte detaljstyr, för att uppnå den kreativa miljö där nya affärsmöjligheter och lösningar utvecklas.
Undersökningen menar att vi på dessa nya kontor slipper tråkiga möten och att framtiden kräver att den digitala revolutionen utnyttjas fullt ut för att kunna använda olika kontorsytor till olika aktiviteter. Tråkiga möten är tabu, information och administration hänvisas till chattar. Möts gör man för att skapa och trivas. Låter enkelt i teorin men i verkligheten undrar jag om det är så enkelt.
För enligt undersökningen så svarade endast hälften av de som saknade eget skrivbord i de aktivitetsbaserade kontoren, att de var glada av att komma till kontoret. De som var allra nöjdast var de med egen arbetsplats. Så hur lönsamt är det med de nya aktivitetsbaserade kontoren? Fungerar denna framtidsspaning för alla företag som arbetar i kontorsmiljö? Det är också lätt att glömma bort den stora delen av svenskt arbetsliv som inte arbetar på kontor, de som t.ex arbetar inom skola, vård och omsorg. Där flexibla arbetstider och distansarbete inte är en verklighet utan där vi som brukare gärna ser att det kommer en fysisk människa och hjälper oss den tid som vi bokat.
Hur som helst så tror jag att det är viktigt att göra analysen innan om varför vi vill skapa nya kontorsmiljöer. Vad behöver vi och vad är värdet av det? På Nyckeltalsinstitutet går vi nu från öppna ytor till att ge varje medarbetare eget rum. Där har vi hittat vårt behov och ett stort värde. Men med tillgång till gemensamma ytor för kreativa möten.
Anders Johrén får ofta frågan om det går att räkna på aktivitetsbaserade arbetsmiljöer. Visst går det att räkna på men det finns mycket ”det beror på” i uppgiften. Därför bjuder vi in till ett frukostseminarium i detta den 12 maj tillsammans med Cresnia AB. Mer om det finns på vår hemsida.
Nu återstår några dagar kvar på sportlovet och denna blogg levereras från det omtalade molnet.
Kjell Kalmnäs, Ekonomichef Nyckeltalsinstitutet