Torsdagen den 26 oktober kom det ett pressmeddelande från regeringen att Lena Ag utsetts till generaldirektör för den nya Jämställdhetsmyndigheten. Myndigheten, som startar sin verksamhet 1 januari 2018, ska bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Det kommer lägligt, för just nu pågår en rörelse som fått lavinartade effekter, #metoo. Vilket är en hashtag som skapades för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor. Den har sitt ursprung från 2006 då den amerikanska kvinnorättskämpen Tarana Burke skapade en kampanj på Myspace, främst för färgade yngre kvinnor i utsatta områden.
Men det är nu på senaste tiden som det fullkomligt exploderat. Den stora internationella spridningen kom igång när skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden ”me too”. Detta var den 15 oktober 2017 och idag knappt 2 veckor senare är det löpsedlarnas fokus, mängder med kvinnor har vittnat om övergrepp de utsatts för och ett flertal kända män har hamnat i strålkastarens ljus, när deras offer äntligen vågar berätta, med hjälp av stödet från alla andras berättelser. Jag vet att det diskuteras om det inte har gått för långt, men enligt en enkät av Expressen/Demoskop uppger sig 78 procent av Sveriges kvinnor varit utsatta för sexuella trakasserier. Så jag vet inte, gått för långt tror jag mer handlar om att det inte går att ta in så många historier på så kort tid, det blir för mycket, typ ketchupeffekten. Jag tycker det är bra att rörelsen fått fart och hoppas starkt på att den rensar ut detta beteende oavsett var och vem som utövar det. Det ska inte finnas helt enkelt.
Men jag håller med, det är mycket att ta in och eftersom jag har ett starkt drag av att behöva hjälpa till, rädda världen så blir det svårt att sortera tankarna, det behövs ju hjälp överallt. Därför är det så skönt att ha det jobb jag har, där vardagen hela tiden förenklas genom att forma nyckeltal som ritar kartor av verkligheten. Där vi visserligen ser arbetsvillkoren för män och kvinnor på ett ”fyrkantigt” sätt genom nyckeltalen men de ger oss vägledning och bild av utvecklingen. Och det går åt rätt håll på en hel del nyckeltal men väldigt lååååångsamt på vissa och på en del åt helt fel håll.
Varför då?
Ja detta finns det ett otal orsaker till men en sak jag vill lyfta är att vi kanske inte arbetar med frågan om lika arbetsvillkor på rätt sätt. Det handlar mer om att det är politiskt korrekt än att det är en verksamhetskritisk fråga. Företagsledningen har inte på riktigt förstått hur de ska ”räkna hem” detta med att säkerställa att man inte diskriminerar, att de tar till vara på alla kompetens oavsett man/kvinna, ålder, bakgrund osv. Vi kommer inte till skott eftersom jämställdhet inte riktigt fått den status den är värd. Därför tror jag att det är riktigt bra med en ny Jämställdhetsmyndighet och en egen GD i ämnet som kan sätta fokus på frågan, ställa krav och följa upp, det kommer förhoppningsvis öka förbättringshastigheten. Men varje organisation måste också lära sig att ta fram de ekonomiska argumenten för att just de behöver vara en jämställd arbetsgivare. Annars halkar frågan ner på ”nice to” och blir inte ”need to”.
Nyckeltalsinstitutet har Sveriges största databas med faktiska arbetsvillkor inom offentliga och privata verksamheter. Materialet går att bryta ner på bransch, ålder och kön. Verksamheter kan genom jämförelser mot denna databas få svar på frågor som: Hur bra är vi på jämställdhet? Har vi mer jämställda arbetsvillkor än andra i branschen? Hur attraktiva är vi som arbetsgivare utifrån de arbetsvillkor vi erbjuder? Och på vilken nivå ligger korttidsjukfrånvaron på hos andra? Vad är normal nivå? Just det sistnämnda nyckeltalet är speciellt i databasen eftersom ingen annan har den övergripande informationen, där är Nyckeltalsinstitutet unikt.
Så frågan är – har ni koll? Hur bra och lika arbetsvillkor har ni jämfört med andra? Någon akilleshäl? Handlingsplan? Blir svaren svävande, då är det dags att träffa någon av oss på Nyckeltalsinstitutet för vidare diskussioner. Och snart har kartan ritats och svaren förtydligats, jag lovar. Attrahera, behålla och utveckla oavsett – inte bara fina ord utan de är faktiska strategier som korrelerar med framgång.
Och vem vet, kanske knackar nya myndigheten för jämställdhet på dörren nästa år för att granska och då är det skönt att ni har koll på siffrorna. Oavsett vad, så håller jag tummarna för att vi snart slutar prata och börjar göra!
Jag önskar Lena Ag och kollegorna stort lycka till på nya jobbet och hoppas de också får en ketchupeffekt likt den som #metoo uppnått och att effekten är varaktig för alla parter.
I strävan att bli en ännu bättre arbetsgivare, land och värld för alla.
May the force be with you…
Tina Ekström VD, Nyckeltalsinstitutet AB
(Photo, Ester Sorri)