Ledarskapet viktigt för unga!

Läste en artikel på nätet om en undersökning som företaget Transcom gjort, som handlade om vad unga tycker är viktigt när de väljer arbetsplats och ett bra ledarskap står mycket högt på listan.

I studien hade 1061 personer mellan åldrarna 18-30 tillfrågats om vad som är viktigast för dem med en arbetsplats.

Först på listan kom bra kollegor och intressanta arbetsuppgifter, därefter tyckte 56% av de som svarat att chefen måste vara bra. De vill nämligen att chefen är en coach/mentor och inte bara en som delar ut arbetsuppgifter och ställer krav.

Dagens unga har helt andra krav än tidigare generationer, de menar att en bra chef är: tydlig, förstående, inspirerande och en som uppmärksammar samt är coachande. Vilket betyder att chefer i framtiden behöver vara mer sociala och emotionella.

I undersökningen tycker 60 % av kvinnorna att inte uppmärksamas är något som de skulle bli mycket missnöjda med. Som chef behöver du vara närvarande, engagerad och beredd att investera tid och energi i deras utveckling. De vill utvecklas tillsammans med chefen och företaget.

Unga har i tidigare undersökningar anklagats för att vara lata och inte vara beredda att jobba. Bilden förändras något av den här undersökningen, som visar att det  kan bero på att ledarskapet kan skapa oengagemang hos unga. Att ha en distans och inte komma för nära sina medarbetare blir svårare när du har med unga att göra, eftersom de ser fram emot ett nära och coachande samarbete med sin chef.

Hur viktigt det är för unga fick jag själv uppleva när en nära person ringde o sa att hon sagt upp sig efter bara tre veckor på sitt nya jobb som hade verkat fantastiskt bra när hon började. När jag frågade vad som hade hänt så var svaret, ”chefen hade ingen social kompetens och förstod inte”.

Kjell Kalmnäs

Nyckeltalsinstitutet AB

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har definitioner för nyckeltal skapats, som idag används av många företag och organistationer i Sverige. 

Popular Post