Vi har våra liv i mobilen. Banken, skatteverket och försäkringskassan. Våra sociala liv med facebook, insta, twitter och snapchat. Jobb mail och privat mail. Vi slösurfar på hemnet. Klickar hem kläder, skor och annat vi behöver till våra hem och liv. Vi lyssnar på musik, böcker och poddar. Handlar mat, beställer taxi. Kollar pensionen. Beställer flygresor och semesterboende. Håller koll på träningen och barnens träningar och matcher. Håller koll på barnens skolarbete och gör läxor med barnen. Bokar biobiljetter. Kollar SL:s tider och fyller på reskassan. Swishar pengar till barnen och insamlingen till kollegan. Listan är lång och det är inte mycket som är viktigt i mitt liv jag inte har i mobilen. Men vi använder inte mobilen till att prata i telefon så mycket längre, det är mindre motstånd att skicka ett mess eller snap och kommunikationen blir närmast i telegram- och emojiform.
Det är klart att det här påverkar oss. Både i våra arbetsliv och privat. Det gränslösa arbetet ger oss många möjligheter att arbeta när och där vi behöver, men baksidan av myntet är att många har svårt att sätta gränser då arbetet aldrig tar slut och känner stor stress. Civilekonomernas medlemmar har identifierat balans i livet som den viktigaste frågan för förbundet att driva, viktigare än lön. En engelsk studie visar att skolbarn i 11-18 års åldern tycker att föräldrarnas mobilanvändare skadar familjelivet, men endast 10% av föräldrarna upplevde att deras mobilanvändande var negativt för barnen.
Det ställer stora krav på oss som individer och som ledare. Utifrån roller och ansvar behöver man tillsammans med sin chef definiera hur man ska förhålla sig till att ständigt vara nåbar. Förväntas det att man kollar och svarar på mailen det första man gör när man vaknar och det sista man gör innan man somnar? Är det ok att checka ut helt på helger och semestrar? Vad gör man om man behöver få tag på en kollega som är ledig, sjuk eller vabbar? Det här är relativt nya frågeställningar i vår tid där vi tillsammans behöver komma fram till svaren. Endast 12 % av Civilekonomernas medlemmar har uppgett att det finns riktlinjer för tillgänglighet på sin arbetsplats. Det är lätt att dras med och känslan av vad som förväntas av en kanske inte alltid överensstämmer med verkligheten.
Ulrica Storset
Marknadschef
Civilekonomerna