Svenskt arbetslivs excellenta arbetsgivare

Varje år presenterar Nyckeltalsinstitutet en rapport med den senaste statistiken om svenskt arbetsliv. Underlaget består av data från 800 000 medarbetares arbetsvillkor, och all information är uteslutande kvantitativ HR-data. Fördelen med den här statistiken är tydlig: den är jämförbar mellan arbetsgivare, omfattar samtliga medarbetare och är kostnadseffektiv att arbeta med.

När vi matar in all data i vår analysmotor genereras över 11 000 celler som ska granskas och tolkas. Det är en guldgruva av lärdomar och berättelser om hur våra arbetsplatser faktiskt fungerar. Vissa insikter bekräftar våra hypoteser, andra utmanar känslor och förutfattade meningar.

Några av årets viktigaste insikter

En trend vi ser är att avgångarna minskar vilket kan tolkas som att arbetsgivare upplevs som mer attraktiva och lyckas behålla fler medarbetare. Men det kan finnas andra bakomliggande faktorer som en otrygg omvärld, hög arbetslöshet och andra faktorer som gör att färre vågar byta jobb. Kanske resonerar fler medarbetare enligt talesättet ”bättre en fågel i handen än tio i skogen” och väljer att stanna kvar. Nyckeltalet avgångar väcker både frågor och känslor – det påverkar mycket, men är ofta svårt att styra över.

Glädjande nog backar inte jämställdheten, för att citera vår professor Bina Catasús. Samtidigt är det tydligt att jämställda yrkesgrupper fortfarande är en utmaning – bara drygt en av sex yrkesgrupper är jämställda. För att förändra strukturer krävs tålamod, uthållighet och kreativitet.

Vad gör de bästa arbetsgivarna unika?

Arbetsgivare som placerar sig bland de främsta tio procenten i vårt Attraktiv Arbetsgivarindex® och Hälsoindex™ har flera gemensamma styrkor:

  • Stora satsningar på kompetensutveckling – mer än dubbelt så mycket tid och resurser jämfört med andra arbetsgivare.
  • Friska medarbetare, med låga sjuktal som speglar en sund och hållbar arbetsmiljö.
  • God chefstäthet som möjliggör både bättre ledarskap och arbetsmiljö. Det är sannolikt en viktig faktor bakom de låga sjuktalen.
  • Fler jämställda yrkesgrupper – i dessa organisationer är en av tre yrkesgrupper jämställda, vilket är betydligt högre än snittet.
  • Högre nyttjandegrad av friskvårdsbidraget, ofta kombinerat med ett bidrag på minst 3 000 kronor per medarbetare.

 

När det gäller höga resultat i Jämställdhetsindex Jämix™, ser vi däremot att dessa faktorer inte har lika stark påverkan. Det tyder på att jämställdhet i hög grad handlar om ambitionen och förmågan att aktivt driva frågorna framåt – oavsett förutsättningar.

Årets excellenta arbetsgivare

Vilka är då arbetsgivarna som lyckats skapa attraktiva arbetsvillkor, goda utvecklingsmöjligheter och hälsosamma arbetsplatser?

  • Årets vinnare i attraktivitet: Uniper Sverige
  • Årets vinnare i jämställdhet och hälsa: Vinnova

Dessutom har drygt 70 arbetsgivare tilldelats certifikatet Excellent Arbetsgivare 2025. Hela listan finns på vår webbplats: Våra Kunder – Nyckeltalsinstitutet.

Vilka branscher toppar?

Inom vissa branscher är attraktiva arbetsvillkor mer regel än undantag. Energibolagen har länge legat i topp i våra analyser av HR-data, följda av techsektorn och statliga myndigheter.

Topp tre mest attraktiva branscher:

  1. Energibolag
  2. IT/Techbolag
  3. Statliga myndigheter, finans och försäkringsbolag

 

När det gäller jämställdhet är branschtillhörighet mindre avgörande. I de flesta branscher finns både mycket jämställda och helt ojämställda arbetsgivare. Vår data visar att jämställdhet i stor utsträckning beror på det arbete varje organisation gör.

Topp tre mest jämställda branscher:

  1. Statliga myndigheter
  2. Energibolag
  3. Fastighetsbolag

 

Hälsoindex varierar tydligt mellan branscher. Här ser vi att både möjligheten till distansarbete och en jämn könsfördelning bidrar starkt till goda resultat.

Topp tre branscher med högst Hälsoindex:

  1. Finansbolag
  2. Statliga myndigheter
  3. Energibolag

Vill du veta mer om hur vi mäter och certifierar arbetsvillkor? Kontakta oss direkt – vi berättar gärna mer!

Related Posts

nyckeltals institutet red

Nyckeltalsinstitutet AB gör sedan 1996 årliga systematiska mätningar avseende personalekonomiska nyckeltal. Genom Nyckeltalsinstitutets verksamhet har vi skapat standardiserade definitioner som idag används av många företag och organisationer i Sverige. 

Popular Post