Kalmar kommun har på senare år gjort en imponerande resa inom jämställdhet och arbetsmiljö, som blir tydligt i årets mätning av Jämställdhetsindex JÄMIX®; Kalmar kommun är bäst i branschen på jämställdhet. HR-direktör Maria Holgersson delar med sig av de viktigaste framgångsfaktorerna och erfarenheterna bakom kommunens starka resultat.
Långsiktigt arbete bakom framgången
Hur har Kalmar kommun lyckats skapa så positiva resultat? Enligt Maria Holgersson finns det inget enkelt svar, men flera viktiga pusselbitar:
– Det är ett långsiktigt arbete med många olika delar, berättar hon, och lyfter fram några avgörande faktorer:
- Systematiskt arbetsmiljöarbete med stark samverkan, där de fackliga organisationerna är viktiga samarbetspartners.
- Chefer med god kunskap om värdet av att arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor.
- Könsuppdelad statistik – all data, även lönestatistik, går att bryta ned på kön för att kunna följa upp och utveckla insatser.
- Kompetensbaserad rekrytering, som säkerställer att rätt kompetens är avgörande – inte kön.
- Heltid som norm, vilket stärker förutsättningarna för jämställdhet i praktiken.
– Vi delar gärna med oss av våra arbetssätt, hör gärna av er till oss, säger Maria.
Minskad långtidssjukfrånvaro – en framgångsfaktor
Kalmar kommun har även lyckats minska skillnaderna mellan kvinnor och män när det gäller långtidssjukfrånvaro – ett område som många andra kämpar med.
– Vi tror starkt på förebyggande och tidiga insatser, förklarar Maria. En viktig nyckel är att kommunen har anställt en rehabiliteringskoordinator som ger extra stöd när behovet är större. Denna spetskompetens har gjort stor skillnad och bidrar till att fånga upp medarbetare i riskzonen innan långtidssjukfrånvaro uppstår.
Engagemang på alla nivåer
Med 6 000 anställda är det en utmaning att hålla jämställdhetsfrågan levande och relevant i hela organisationen. Kalmar kommun har dock haft god draghjälp av sitt politiska ledarskap.
– Det här har varit en prioriterad fråga under lång tid, vilket lett till både tydliga förväntningar och att frågan hålls levande på agendan, säger Maria. Hon lyfter även fram den breda medvetenheten och kunskapen som finns ute i verksamheterna och bland de fackliga organisationerna.
Stolthet och fortsatt utveckling
Att som kommun tilldelas certifikatet Excellent Arbetsgivare i JÄMIX, det vill säga ingå bland de tio procent bästa i hela Nyckeltalsinstitutets databas, är unikt och fantastiskt resultat för en kommun!
Hur firar man då sådana framgångar? Maria berättar att det främsta firandet sker varje dag, genom effekterna av en mer jämställd arbetsplats som fungerar bättre och ger ett bättre bemötande till invånarna.
– Vi firar med stolthet, både internt och externt, säger hon. Vi kommer såklart även fortsätta att analysera vad vi gjort bra och göra ännu mer av det!